VA INTERVIEW over de fenomenologische benadering – EN

 

Wendy LeBlanc-Arbuckle interviewt M.D., Embryologist, Jaap van der Wal (http://www.pilatescenterofaustin.com/…)

Hoe inspirerend was het om onlangs te studeren bij baanbrekend M.D., Embryoloog, Jaap van der Wal. Zijn vooruitstrevende benadering van de studie van embryologie is gebaseerd op het briljante werk van Erich Blechschmidt, samen met zijn eigen directe ervaring en onderzoek als fenomenoloog.

Zoals u zult zien in mijn video-interview met Jaap, stelt hij voor dat wetenschap verslaafd is aan “causaliteit”…dat wetenschap “ponderabel” is …… en, gezien het feit dat wij lichaam, geest en ziel zijn…. dat er iets in ons moet zijn dat “niet ponderabel” is. Hij vertelde ons in de workshop dat toen hij die ochtend wakker werd…hij niet zei: “Hallo, hersenen”. Hij stelt ook dat het een fout is van de neurowetenschap om zich zo te richten op de hersenen en cognitie…. hij wijst erop dat “bewustzijn niet-ponderabel is”. Wij zijn zoveel meer dan een “brein” …. tenslotte kan alleen JIJ je bewustzijn peilen en ervaren.

Wat op een dieper niveau in mij landde in deze workshop met Jaap, dat voortkwam uit mijn studies met Emilie Conrad en Bonnie Bainbridge Cohen, is het onderzoek naar… het lichaam is geen lichaam… het lichaam is beweging. We beginnen onze embryonale reis in de baarmoeder, terwijl we ons vouwen, spiraalvormig naar binnen en naar buiten gaan, cellen migreren, organen groeien en gebaren maken met onze armen en benen ……. en, ongelooflijk, er is een intieme relatie tussen de eerste groeigebaren en ons latere gebruik van onze armen en benen als we volwassen worden. Het is verbijsterend dat onze ervaring van vorming en hervorming als embryo in de baarmoeder is wat er in ons lichaam gebeurt als beweging en genezingspotentieel tot de dag dat we sterven! We verliezen nooit het embryo in ons. Ik ben het met Jaap eens dat het overbruggen van onze preoccupatie met op kadavers gebaseerde, objectiverende, statische anatomie met een persoonlijke kennis, waardering en bewustzijn van onze diepe bio-intelligentie de weg is naar werkelijk zijn in ons primaire, gebarende, geleefde lichaam, in relatie met de zwaartekracht, onszelf, elkaar en onze omgeving.