AA ARTIKEL Conceptie en Embryologie – 2007 NL

 

Het werk van embryoloog Jaap van der Wal: Conceptie en Embryo, door Otto van Nieuwenhuijze, eindredacteur Tijdschrift voor Integrale Geneeskunde, Jaarboek 2007

Inleiding

In het embryo is te ‘zien’ wat zich gewoonlijk aan het stoffelijke oog onttrekt: het beginsel van gezondheid, en de manifestatie van leven. In de opbouw van de materie is te zien dat het proces, de beweging altijd primair is, en dan pas de vorm. Bijvoorbeeld: eerst is er een pulsatie, dan pas vormt zich het hart. Embryologie toont ook aan dat we leven niet vanuit het lichaam, de materie kunnen verklaren. Wel het lichaam vanuit leven.
Onze lichaamsopbouw begint vanuit de Zygote, de eerste manifestatie van het menselijk lichaam, ten onrechte aangeduid als de bevruchte eicel. De eerste verschijning van ons lichaam is een ééncellig organisme, een soort ‘oercel’. Via celdelingen ontstaat daaruit ons lichaam. Dat volgt een stapsgewijze ontvouwing, volgens een sterk geordend patroon: 20 jaar later kan je bijvoorbeeld in het kind de vorm van de ouders herkennen. Toch planten de ouders zich niet voort in het kind: het kind is een volledig anders en uniek wezen. In termen van een spirituele embryologie wordt dat omschreven als: de ziel vormt zich een lichaam en niet omgekeerd.

Meer lezen? Open onderstaande link.